• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een Sitemap en waarom help je Google hier mee?

 Wanneer jij op deze pagina terecht bent gekomen zit je vast met de volgende vraag: "Wat is een Sitemap?".  Misschien ben je erachter gekomen dat  een sitemap aanmaken voor je site wel verstandig is. Je weet alleen nog niet zo goed hou dit moet. 

More...

Het is maar goed dat je deze pagina gevonden hebt, ik ga je namelijk uitleggen wat een Sitemap is, en hoe jij zelf een sitemap kunt instellen op de WordPress site. Lees dus snel verder!

Wat is een Sitemap?

Een sitemap is simpel gezegd een pagina op je website die aangemaakt moet worden om zoekmachines als Google te helpen. Het helpt Google om een idee te krijgen van de structuur van je website. 

Je kunt het vergelijken met een inhoudsgave van een boek. Wanneer je geen sitemap hebt verzonden naar Google, gaat indexeren( in de resultaten tonen) een stuk langzamer.

Sitemap voorbeeld

Op zoek naar een sitemap voorbeeld? Bekijken hier de Sitemap  XML van deze website. 

Hoe ik deze sitemap heb gemaakt en verzonden heb naar Google, kun je lezen in het volgende hoofdstuk. Zoals je ziet stelt het niet zoveel voor.

Het is een pagina met informatie waarmee de Google Bot de pagina's op je website kan indexeren.

XML Sitemap: Waar staat XML voor?

XML staat voor Extensible Markup Language. Simpel gezegd is dit computertaal die vooral de structuur van informatie laat zien. Het is zo geschreven dat het voor zowel computers als de mensen kan worden gelezen. 

Je kunt XML vergelijken met HTML, maar waar XML focus heeft op de structuur van informatie, heeft HTML focus op de presentatie van informatie. 

Hoe kan ik zelf een sitemap maken?

Goed, nu je antwoord hebt op de vraag: "Wat is een Sitemap?", ga ik je vertellen hoe je zelf een sitemap kunt aanmaken. 

Om te beginnen moet je een plugin downloaden waarmee je de sitemap kunt aanmaken. Nadat we de sitemap hebben aangemaakt, moeten we deze nog verzenden naar Google. Hoe je dat kunt doen lees je in het volgende hoofdstuk. 

Yoast SEO plugin downloaden

Ga binnen je WordPress dashboard naar "plugins"en klik op nieuwe plugin. Zoek vervolgens op "Yoast".

Installeer en activeer nu de Yoast plugin.

Sitemap maken met Yoast plugin

Met deze Yoast plugin gaan we de Sitemap aanmaken. Eerst moeten de sitemap functie aanzetten binnen Yoast.

Hiervoor ga je naar het Yoast Dashboard en zet je de "Geavanceerde instellingenpagina" op ingeschakeld. Nu zie je als het goed is  "XML Sitemaps" binnen de plugin staan.

Zet nu de XML sitemap functionaliteit op ingeschakeld. Nu heeft Yoast automatisch een Sitemake aangemaakt voor je site. Dat kun je zien onder "Jouw XML Sitemap. 

Sitemap verzenden naar Google

Om een sitemap te kunnen verzenden naar Google, hebben we toegang nodig tot de Google Search Console van onze website. Dit is een tool voor website eigenaren waarmee je zoekverkeer en zoekopmaak kunt controleren. 

Moet jij je Google Search Console account nog maken? Doet dat dan eerst hier

wat is een sitemap google search console

Google Search Console

Nu je in je Google Search Console omgeving bent, ga je onder het kopje "Crawlen" naar "Sitemaps".

Hier kun je de status van je Sitemaps kijken die je hebt verzonden naar Google. Om een sitemap naar Google te verzenden zie je rechtsboven een knop met "een sitemap toegvoegen" staan. 

Als je hierop klikt kun je de URL van je sitemap naar Google verzenden. De standaard URL vanuit Yoast is bijvoorbeeld: websitenaam.nl/sitemap_index.xml

Klik op verzenden. Als het goed is is je sitemap nu verzonden naar Google! Mocht je nog vragen hebben, laat dan even een reactie achter.

Andere mensen lezen:

Een Ebook cover maken? Met deze software doe je dat gemakkelijk zelf!

Internet Succes Gids Seminar Aanmelden (+Kortingscode)