• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mentaal Sterk Worden: 7 Kwaliteiten van Mentaal Sterke Mensen

Mentaal sterk worden of zijn is een keuze en een discipline, geen aangeboren "geluk" of kwaliteit.

We hebben allemaal momenten in ons leven waar onze mentale sterkte uitvoerig wordt getest. Misschien is het een ongezonde relatie, een pester op school of werk of een baan waar je in zit vastgeroest. 

Wat de uitdaging ook is, je moet mentaal sterk leren zijn, zaken van een andere kant leren bekijken. Je moet actie ondernemen als je wilt groeien - ook mentaal gezien moet je stappen maken. 

Dit klinkt makkelijk. We willen allemaal goede vrienden, relaties en goede banen. Maar dat is het helaas niet.

Het is moeilijk om metaal sterk te zijn en te blijven.

Helemaal wanneer je het gevoel hebt dat je "vast" zit. Het vermogen om uit je comfort zone te stappen en met alle risico's van dien - een nieuwe weg in te slaan, is iets wat alleen de mentaal sterkste mensen kunnen. 

Het blijft fascinerend om te zien hoe te mentaal sterkste mensen zichzelf kunnen onderscheiden. Waar veruit de meeste mensen struikelblokken en angst zien, zien zij uitdagingen en kansen. 

Gelukkig zijn er een aantal dingen waaraan je dagelijks als jij mentaal sterk worden op je to-do list hebt staan. Laten we eens kijken wat de mentaal sterkste mensen met elkaar gemeen hebben.

1. Ze zijn Emotioneel Intelligent.

Emotionele intelligentie is een soort hoeksteen van het mentaal sterk worden. Je kunt niet mentaal sterk zijn zonder de mogelijkheid om sterke negatieve emoties te tolereren en te relatieveren. 

Je moet instaat zijn om met deze emoties iets positiefs te doen. Een mooi voorbeeld hiervan komt uit 1914 van de legendarische ondernemer Thomas Edison. Zijn eerste grote fabriek werd door een grote brand met de grond gelijk gemaakt en totaal verwoest.

Zijn reactie op de brand:

 "Thank goodness all our mistakes were burned up. Now we can start fresh again."

Hij zag veel kansen door deze "frisse start", en kon niet wachten om een nog betere fabriek te maken. Anders dan je IQ, zijn je EQ skills wat meer flexibel. Je kunt je EQ verhogen met kennis en ervaring. 

2. Ze zijn zelfverzekerd.

Henry Ford zei ooit: "Whether you think you can, or think you can’t—you’re right.”

Wat hij hier mee bedoeld is dat je mentaliteit een sterk invloed heeft in je vermogen om succesvol te worden. Het is niet zomaar een motivational quote. Het is een feit. 

Verschillende onderzoeken hebben vastgesteld dat zelfverzekerde mensen vaker een vele malen hoger loon hebben en sneller promoties maken. 

Kijk echter uit voor mensen met "neppe" zelfverzekerdheid die gebruikt wordt om onzekerheid te maskeren. Echte zelfverzekerdheid kun je herkennen aan de manier waarop het andere mensen inspireert.  

3. Ze omarmen veranderingen.

Mentaal sterke mensen zijn flexibel en passen zich voortdurend aan op veranderingen. Ze begrijpen dat de angst om te veranderen een soort verlammingsverschijnsel is, en het een grote bedreiging is voor hun succes. 

Ze kijken altijd uit naar veranderingen die zich in de toekomst voordoen en maken alvast plannen om deze veranderingen te omarmen. Je moet zorgen dat je een open geest houd voor veranderingen. 

Alleen dan zul je in staat zijn om ze om te zetten in positiviteit. Je bent gedoemd om te falen wanneer je steeds het zelfde doet en andere uitkomsten verwacht...

4. Mentaal sterk worden? Durf NEE te zeggen!

Onderzoeken tonen aan dat wanneer iemand bezig is met mentaal sterk worden, en van groot belang is dat iemand goed "NEE" kan zeggen. 

Ben jij iemand die overal "ja" tegen zegt? Mentaal sterke mensen weten dat nee zeggen gezond is en ze hebben het zelfvertrouwen om het duidelijk kenbaar te maken. 

Wanneer er een moment komt waar mentaal sterke mensen "Nee" moeten zeggen - vermijden ze zinnen als: 

"Ik denk niet dat ik dan kan" of "Ik weet het nog niet zeker"

Ze weten het wél zeker, en zeggen NEE met volledige overgave. Ze weten dat je prioriteiten moet stellen om je doelen te halen. 

5. Ze zijn ENORM POSITIEF met alles wat ze doen.

Ben jij iemand die vaak én veel het nieuws kijkt? Misschien is het dan beter om hier mee te stoppen. Het nieuws is tegenwoordig namelijk vooral NEGATIEF. 

Oorlog, aanvallen van terroristen, falende landen en natuurrampen. Het is makkelijk om te denken dat de hele wereld in een neerwaartse spiraal zit als je teveel aandacht besteed aan die voornamelijke neppe sensatie nieuws.

Mentaal sterke mensen hechten hier dan ook niet veel waarde aan. Wanneer jij mentaal sterk worden wil, moet je je namelijk alleen richten op zaken die je KUNT controleren, en vooral NIET op zaken waar je geen controle over hebt. 

6. Ze weten dat angst de nummer 1 reden is van spijt.

Veel mensen zijn bang om in het diepe te springen en achter hun dromen aan te jagen. Een mooie quote die hier perfect bij past is de volgende:

"Fear kills more dreams than failure ever will"

Het komt er op neer dat de meeste mensen hun dromen niet durven bereiken, en zo eigenlijk al gefaald hebben. 

Vaak hoor je mensen ook zeggen: "Wat is het ergste wat je kan gebeurden als je dit gaat doen?" Of "Ga je er dood aan?" Toch is dood gaan niet het ergste wat er met een mentaal sterk mens kan gebeurden. 

Het ergste is dat je het toelaat van binnen dood te zijn terwijl je leeft...

7. Ze zijn niet bang om te falen.

Mentaal sterke mensen zijn niet bang om te falen. Ze realiseren zich dat de weg naar succes hobbels bevat. Niet alles gaat in één keer goed. 

Niemand kan succes ervaren zonder eerst te falen. Het is een natuurlijk proces van leren van je fouten. Hoeveel fouten je maakt heeft te maken met je mentaliteit. 

Wanneer je fouten maakt zijn dat een soort van stukjes informatie die je kunt gebruiken om succesvol te worden.

Mentaal sterk worden én weten wat er schuil gaat achter te succesvolste internet ondernemers? 

Lees dan even het succesverhaal van Jacko Meijaard. Kijk hier om direct zijn verhaal te lezen >>

Andere mensen lezen:

Unstoppable Mindset Cursus Review – Lifechanging Concepten?

Dromen over Geld: Wat kan dit betekenen?

Jacko Meijaard: Wie is Jacko en is hij écht een Expert?