• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vals Geld Herkennen? Zo Controleer je geld op Echtheid!

Als jij op deze pagina bent terecht gekomen, wil je vast vals geld herkennen. Je hebt misschien wat cash geld in huis en bent niet zeker of het wel echt is.

Vals geld is enorm nadelig voor veel ondernemers, vooral in uitgaansgelegenheden. Het is daarom ook belangrijk dat meer mensen geld kunnen controleren op op echtheid.

In dit artikel zullen we de meest gebruikte manieren om vals geld te herkennen gaan bespreken. Dus wil jij leren hoe je valst geld kunt herkennen? Lees dan vooral even verder!

Vals geld leren herkennen met je eigen ogen

Als je dagelijks veel geld te zien krijgt doordat je misschien in een winkel werk, zul je vast wel snel kunnen zien of een bankbiljet echt of nep is. Je hebt natuurlijk geen tijd om alle biljetten die je ziet, te controleren. Probeer toch op onderstaande punten te letten.

Er zijn 4 belangrijke punten waar je als eerste op moet letten om te controleren of een biljet echt of vals is.

Dit kan bij elk biljet anders zijn kijk voor actuele informatie (nieuwe biljetten ook even op deze site van de Nederlandsche Bank.

 

1) Watermerk

Het watermerk controleren kun je doen door het biljet tegen het licht te houden. Je ziet dan als het goed is een gebouw. Als een watermerk te zien is zonder licht of helemaal niet veranderd bij veranderende lichtsterkte, is het biljet waarschijnlijk vals.

2) Voelbare inkt

Aan de bovenkant van elk bankbiljet zul je ribbels kunnen voelen. Is een biljet helemaal glad en heeft het geen ribbels aan de bovenkant? Het biljet is zeer waarschijnlijk vals.

3) Hologram

Het hologram van een bankbiljet is het zilverkleurige vierkantje dat je ziet en glad aanvoelt. Wanneer je het biljet kantelt moet deze hologram verspringen van het welbekende (verzonnen door de EU) gebouw naar een Euro teken.

De beelden worden omringt door allerlei kleuren. Zie je deze kleuren niet of  verspringt het beeld niet? Dan is het biljet vals.

4) Kleur veranderend cijfer

Het cijfer van een biljet heeft veranderd van kleur. Blijft deze altijd de zelfde kleur? Dan is er misschien iets niet in de haak, controller dan extra met een machine.

 

Vals geld herkennen met een app op je telefoon

Hoe kun geld op echtheid controleren met een app? Nou dat zal ik je vertellen. Er is hier inderdaad een app voor beschikbaar. Het is een app die is gemaakt door de Nederlandsche Bank

De naam van deze app is:  Echt of Vals.Je kunt deze direct gratis downloaden in de store van je smarthphone.

Als je de Echt of Vals app hebt gedownload, moet je een aantal stappen volgend om het geld op echtheid te kunnen controleren.

Je doet dit door het  biljet plat op tafel te leggen en zo vlak mogelijk te maken. In de Echt of Vals app selecteer je vervolgens het gewenste biljet.

De camera van je telefoon scant het biljet en je zult direct kunnen zien of het vals of echt geld is.

In de video hieronder wordt dit hele proces precies uitgelegd:

 

 

Vals geld herkennen met een stift of pen

Hoe kunt je geld controleren op echtheid met een stift?

Een veel gebruikt middel om vals geld te herkennen is een stift of de vals geld pen. Met deze vals geld controle stift zet je een streepje op het biljet.

Als het streepje blijft staan is het geld echt en als het langzaam vervaagt heb je te maken met echt geld.  De stift kan duizenden keren worden gebruikt (net als een normale stift)

Dit precieze werking van deze stiften is niet helemaal duidelijk. Dit willen de makers waarschijnlijk graag zo houden.

Anders kunnen valsemunters en andere criminelen hier misschien handig gebruik van maken. Het heeft uiteraard iets te maken met het materiaal waarvan de bankbiljetten gemaakt zijn.

Een vals geld controle stift of detectiepen breekt de bank niet, ze zijn maar een paar euro.

 

Geld controle machines (groter, elektrisch)

Om criminelen met vals geld het echt moeilijk te maken zijn erg tegenwoordig allemaal geld controle machines op de markt.

Vals geld herkennen doen deze apparaten in een fractie van een seconde.

De meest bekende is waarschijnlijk het ultraviolet apparaat (UV). Een nieuwere en  automatische manier gaat op basis van infrarood.

Infrarood detector

De meest moderne (en duurste) manier om valst geld automatisch te herkennen is met een infrarood detector. Dit zijn de kleinere apparaten die tegenwoordig in bijna alle winkels tegenkomt.

Deze apparaten hebben een controle snelheid van onder de seconde. Je hoeft verder helemaal niet te kijken. Bij een verdacht biljet geeft het apparaat direct een zichtbaar en hoorbaar signaal.

Hoe kan dit apparaat zien of het biljet vals is?

Het valsgelddetector apparaat kijkt in een fractie van een seconde naar de kleur, afmetingen, de inkt, het watermerk en het metaaldraad. Als één van deze elementen ontbreekt, is het een vals biljet.

 

 >> Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van de meest populaire vals gelddetector op bol.com <<

 

vals geld herkennen elektrisch apparaat

 

Vals geld herkennen met een UV-lamp

Met een UV lamp kun je de kenmerken van een bankbiljet zien oplichten.

> Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs van de populairste vals geld UV-lamp op bol.com <

 

 

vals geld detectie uv lamp

 

Het nadeel hiervan is dat je zelf de nodige kennis over de structuren en kleuren van de biljetten moet hebben.

 

 

 

Waar komt vals geld het meest voor?

Er zijn redelijk wat meldingen van vals geld tegenwoordig. Wanneer jij zelf valst geld in handen krijgt, probeer dan te achterhalen waar dit vandaan kwam en schakel direct de politie in.

Vals geld is een serieus probleem voor veel ondernemers in Nederland.

Vals geld wordt vooral gebruikt op terrassen of andere gelegenheden waar je vaak alleen of snel met contant geld kunt betalen.

Verder zijn er gevallen bekent dat particulieren worden opgelicht met vals geld bij een tweedehands verkoop. Criminelen met vals geld zoeken dan bijvoorbeeld een dure advertentie op marktplaats en reageren hierop om het product te bekijken.

 

Kijk uit met contante betalingen

Zij zullen het producten zogenaamd willen kopen en betalen vervolgens met vals geld. Hier kom je zelf meestal pas achter als je het geld wilt afstorten of bijvoorbeeld gebruikt bij de supermarkt.

Criminelen hebben het vooral gemunt op advertenties van dure horloges of muziekinstrumenten.

Wil je dit verkopen? Let dan extra goed op.

Schaf  bijvoorbeeld een geld controle machine aan die ik eerder in dit artikel vermeld heb (kan in de toekomst altijd nog van pas komen).

Het vervelende hiervan is dan ook dat je zelf wordt aangezien als valsmunter, mocht je zonder dat je het weet in het bezit komen van vals geld.

 

Andere mensen lezen:

Bed en Breakfast Beginnen? Belangrijke Informatie + Tips!

Dromen over Geld: Wat kan dit betekenen?