Zit jij op dit moment nog met de grote hoe begin in een blog, vraag? Dat kan heel goed het geval zijn als je op deze pagina terecht bent gekomen. Het kan ook zijn dat je met nog wat vragen zit.

Je hebt in ieder geval deze juist pagina gevonden. Op deze pagina ga ik je namelijk vertellen hoe je helemaal zelf een blog kunt beginnen, zonder technische kennis. (Het is makkelijker dan je denkt.)

Ook zal ik wat veelgestelde vragen beantwoorden. Je gaat dus ook in stap-voor-stap lezen hoe jij je eerst blog online zet.

De 6 Stappen om een Blog te Beginnen

  1. Bedenk waarover je wilt bloggen.
  2. Kies een blog platform.
  3. Zoek geschikte webhosting.
  4. Kies een domeinnaam.
  5. Start met WordPress.
  6. Design en gebruik je blog. 

Wees niet bang, we gaan alle stappen doorlopen op deze pagina. Veelgestelde vragen zullen ook worden behandeld (FAQ).

Voordat ik je de stappen ga vertellen wil ik nog even wat redenen met je doornemen waarom je nou eigenlijk een blog zou willen starten.

Waarom beginnen met een blog?

  • Geld verdienen vanuit huis. Ik en vele andere mensen verdienen een full-time inkomen of meer met het onderhouden van websites en blogs. Geld verdienen met bloggen is hard werken, maar zonder veel risico. Het is ook vrij makkelijk om te starten.
  • Oefenen om een boek te schrijven. Het is geen geheim dat auteurs steeds meer van het internet moeten hebben. Boeken waarvan de auteurs bekent zijn verkopen beter. Daarom is starten met een blog een goede optie.
  • Meer bereik voor een bestaand bedrijf of organisatie. Een blog kan er voor zorgen dat iedereen met een klein bedrijf enorm veel mensen kan bedrijf voor maar een paar euro.
  • Gewoon om te schrijven. Als je gewoon wilt schrijven over van alles en nog wat, is een blog een goede plek om dat te doen.

Herken jij jezelf in één of meerdere van bovenstaande punten? Mooi, dan moet je even verder lezen!

Hoeveel kost een blog?

Als je de methode gebruikt die ik je op deze pagina laat zien, kost een blog ongeveer 2,- euro per maand. Wanneer er meer bezoekers op je sites gaan komen, moet je vaak je hosting upgraden en wat andere tools aanschaffen. Dit is in het begin niet nodig. 

Kan ik gratis een blog beginnen?

Ja, dat kan. Het is echter niet aan te raden om dit doen. Dit zeg ik ook uit persoonlijke ervaring: een gratis blog is alleen mooi als hobby (laatste punt hierboven). Als je geld wilt gaan verdienen met je blog, raad ik je niet aan om een gratis blog te starten. Waarom? Een paar redenen:


  • Veel gratis services staan niet toe dat er reclame gemaakt wordt voor derden (waardoor je dus geen geld kunt verdienen). Je moet dan vaak eerst "upgraden" om dat wel te mogen. En dus is je blog toch al niet meer gratis. 
  • Bedrijven bieden geen gratis blogs aan omdat ze zo vrijgevig zijn. Alles wat je ziet op het internet is bedoeld om geld te verdienen (dit hoeft natuurlijk niet slecht te zijn). Als iets gratis is betekend dit in de meeste gevallen dat ze niet veel doen om je tevreden te houden (Geen support)
  • Gratis online producten zijn in 99% van de gevallen kwalitatief niet goed. Als je geld wilt verdienen op het internet met bloggen, moet je flexibel en snel kunnen uitbreiden. Dat kan meestal niet met gratis tools.
  • Geen stok achter de deur. Om geld te verdienen met je blog zul je hard moeten werken. Als we ergens voor betalen hechten we ergens meer waarde aan. 


Hoe begin ik een blog: de 6 stappen

Hieronder lees je onze 6 makkelijke stappen om zelf een blog te beginnen waarbij je zelf de webhosting regelt.

Zoals je zult zien is het allemaal veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Je hebt er geen tot weinig technische kennis voor nodig.

STAP 1: Bedenk waarover je wilt bloggen

Wanneer je onderdeel of eigenaar bent van een organisatie, zul je gaan moeten bloggen over de producten of diensten die deze organisatie aanbiedt. 

Als je zelf een blog wilt starten die geld op moet gaan leveren, bijvoorbeeld als zzp'er, kun je erg flexibel zijn in je keuze. Onderstaande punten kunnen je wellicht helpen met je keuze:

  • Blog over iets wat je leuk vindt. Als je totaal geen interesse hebt in een groot deel van de onderwerpen binnen je niche, gaat het moeilijk worden om er over te schrijven. Uitzonderingen daargelaten. Als je net begint met bloggen raad ik je aan om dit altijd te doen. Kies iets waar je makkelijk over kan schrijven.
  • Kies iets waarover enige discussie over kan ontstaan. Hiermee bedoel ik dat je een niche moet kiezen waar het mogelijk is om wel 1000 artikelen over te schrijven. Wees er zeker van dat je genoeg materiaal en onderwerpen hebt om over te schrijven. Een blog heeft regelmatig content nodig om te kunnen groeien.
  • Kies een niche waarin je jezelf als een autoriteit kan neerzetten. Elke grote niche  in Nederland kent inmiddels enige concurrentie. Toch zijn er in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika, enorm veel niches met weinig tot geen concurrentie. Als Google je als autoriteit gaat zien, zul je supersnel omhoog gaan in de zoekresultaten.

Wat als ik niet kan kiezen waarover ik wil bloggen?

Toch gewoon beginnen! Er zijn teveel mensen met enorm veel potentie om een super-winstgevende-blog (lees: 1000,- euro ++ per maand) te maken die de eerst stappen niet zetten. Met de kennis die je op zal doen, kun je later altijd nog switchen.

STAP 2: Kies een blog platform

Als je wilt koken, ben je een keuken nodig. Als je wilt bloggen, ben je een blog platform nodig.

Er zijn een aantal van deze platforms waaruit je kunt kiezen. WordPress, Wix, Blogger zijn er een paar. 

Ze hebben allemaal voor en nadelen, maar WordPress is veruit het populairst. Dat is niet zonder reden. Dit platform is flexibel, heeft veel functies en een enorm grote community die er verschillende thema's en plug-ins voor maakt.

Wij maken zelf ook gebruik van WordPress en raden dit dan ook aan.

Wanneer je kiest voor WordPress heb je twee opties: 

  • Hosted WordPress blog. Dit is de gratis variant van WordPress. Dit is gratis maar niet geschikt om een blog te beginnen waarmee je geld wil verdienen.
  • Zelf Gehost WordPress blog. Hiermee regel je zelf de hosting voor je blog. Dit doe je bij een webhosting partij (een soort online server boer). Dit is niet gratis. Je kan echter al beginnen met slechts een paar euro per jaar. Je krijgt hiervoor vrijheid, functionaliteit én je kunt er veel geld mee gaan verdienen.

Op deze pagina laat ik je zien hoe jij zelf een WordPress blog kunt hosten en maken. Het aanbevolen platform voor beginners en de pro's. Je krijgt antwoord op de vraag "Hoe begin ik een blog?".

Lees snel verder om erachter te komen hoe jij vandaag nog een flexibel, door je zelf gehost WordPress blog kunt beginnen!

STAP 3: Zoek geschikte webhosting

Hopelijk bent er al een beetje van overtuigd dat een WordPress blog, waarbij je zelf de controle krijgt over de hosting, de beste keus is.  WordPress is eigenlijk niets anders dan een stukje software. Om hiermee een blog te maken ben je online serverruimte nodig, zodat andere mensen je blog ook kunnen lezen via het internet.

Die serverruimte wordt ook wel hosting genoemd. Je kunt dit als het ware bestellen (lees: huren) bij een webhosting provider. 

Welke hosting provider moet je gebruiken?

Ik gebruik al jaren de zelfde hosting voor al m'n websites (dat zijn er inmiddels enige tientallen) namelijk Neostrada. Dit is een zeer bekende Nederlandse hosting provider die vooral bekent staat voor de goede direct support via een online chat functie, super snelle servers en scherpe prijzen.

 > Klik hier om naar Neostrada te gaan om je eigen hosting te regelen <

De bovenstaande link opent in een nieuw venster zodat je vanaf hier de onderstaande instructies kunt volgen om je eigen blog te beginnen.

Op de site van Neostrada klik je vervolgens op "Webhosting" in het menu. Je krijgt dan onderstaande opties te zien:

Maak je geen zorgen als het er iets anders uit ziet als op de bovenstaande afbeelding. Neostrada maakt regelmatig veranderingen door om de site te updaten. Misschien is er het moment dat jij dit lees zelfs een speciale kortingsactie!

Kies je all-in hosting pakket

Kies het pakket waarmee je wilt beginnen door op bestellen te klikken. Als je net begint is het prima om voor "Starter" te kiezen. Je kan dit namelijk later makkelijk upgraden naar de andere opties. 

Op het volgende scherm moet je een domeinnaam kiezen die primair wordt voor je hosting. Dit betekent niet dat dit een domeinnaam is dit je moet gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen naam gebruiken. 

STAP 4: Kies een domeinnaam

Een domeinnaam is het webadres dat kunt gaan gebruiken. Het webadres van deze site is bijvoorbeeld geldgroeien.nl. 

Als je nog geen idee hebt waarover je wilt bloggen of wat je domeinnaam moet worden, moet je toch even wat bedenken.

edit

Tips voor een goede domeinnaam

  • Zo kort & krachtig mogelijk
  • Makkelijk om uit te spreken (en te spellen)
  • Géén streepjes
  • Een verkoopbare merknaam
  • .nl of .com
  • Voor een hostingpakket heb je namelijke een primaire domeinnaam nodig die aan je account gekoppeld zal worden. Dit bekent niet dat die ook het webadres van je website zal worden. Je kunt later altijd nog andere domeinnamen kopen. 

    > Via deze pagina op Neostrada kun kijken welke domeinnamen nog beschikbaar zijn < 

    neostrada_domeinnaam

    Kies altijd een domeinnaam die eindigt op ".nl". Die zijn goedkoper en ranken simpelweg het beste in de Nederlandse Google. Mocht je toch geen .nl willen, kies dan altijd een .com.

    Mocht je uit België komen, kies dan ook een .nl. Een .be extensie kan, maar met een .nl krijg je een stuk meer "exposure" van Google. 

    Nu je een geschikte domeinnaam hebt voor je hosting account, moet je een dienst kiezen (je hostingpakket van de vorige stap). Bij Neostrada krijg je vaak mooie korting als je voor meerdere jaren een hosting afneemt. 

    Zoals je zult zien kost het hebben van een Starter webhosting je ongeveer 1-, euro per maand en de Business 5,- euro per maand. Je betaald vooruit voor de periode die je selecteert.

    Niet slecht voor je eigen blog of website, toch? Je krijgt er ook ook nog goede klantenservice bij.

    Check je e-mail

    Nu je een bestelling hebt geplaatst, krijg je al vrij snel een mailtje van Neostrada support met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord. Je kunt dan inloggen op je Neostrada Dashboard.

    Via dit account kun je ook inloggen op je cPanel. Dit is het controlepaneel van je hosting. Dit klinkt en lijkt vooral in het begin allemaal enorm technisch en eng. Geloof me, dat is het niet!

    STAP 5: Installeer WordPress 

    Nu je webhosting heb geregeld zijn er nog een aantal stappen die moet ondernemen om je eigen site online te krijgen. Dit begint met het koppelen van WordPress aan de domeinnaam die je wilt gaan gebruiken voor je blog of website. 

    Hoe doe je dit?

    Kijk in je dashboard bij "Domeinnamen en Webhosting" en scroll naar onderen. Daar zie je als het goed is je pakket staan. 

    Klik nu op "Open cPanel" zoals op de afbeelding hierboven. Je bent nu in het controlepaneel van je eigen webhosting!

    Help, ik kom niet verder! Wat moet ik nu?

    Neostrada support is echt geweldig. Kijk snel op deze pagina.

    Wanneer je bent ingelogd op werkdagen (behalve vrijdag) tussen 09:00 en 22:00, kun je ook gebruik maken van de live-chat support. Deze superhelden kunnen direct bij je account en zien waar het mis gaat!

    Nu gaan we in slechts een paar klikken WordPress installeren op een domeinnaam.

    Mocht het allemaal nog niet werken, ga even een paar uurtjes iets anders doen en probeer het dan opnieuw. Het kan zijn dat je nieuwe domeinnaam nog geregistreerd moet worden. Duur het langer dan 2 uur? Neem dan even contact op met support.

    wordpress instal

    Klik helemaal onderaan het beginscherm bij "Scripts" op WordPress. Klik vervolgens op "Install now". Hier kun je het domein kiezen die je wilt gebruiken. 

    Hier moet je ook een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken die je zult gaan gebruiken om te inloggen op je website. Klik daarna op de "Install" knop onderaan de pagina.

    STAP 6: Design en gebruik je blog!

    Gefeliciteerd! Je site staat online! Dat was vrij makkelijk, toch? Nu kunnen we inloggen op onze site en de eerste aanpassingen gaan maken.

    Je kunt inloggen op je site door te gaan naar: jedomeinnaam.nl/wp-admin

    Vul in dit scherm de gebruikersnaam en wachtwoord in die je eerder, tijdens de installatie had ingevuld.

    Algemene instellingen WordPress aanpassen

    Nu je in het WordPress dashboard zit zijn er een aantal dingen die je even moet goed zetten. Bij algemeen kun je alvast de taal op Nederlands zetten, mocht dit nog niet het geval zijn.

    1. Permalinks aanpassen: Lees hier hoe en waarom dat moet.
    2. Yoast SEO Plugin installeren: Bij Plugins > zoeken > Yoast. Klik vervolgens op installeren 
    3. Pagina's en berichten aanmaken: Bij "Berichten" en "Pagina's" kun je nieuwe pagina's en berichten aanmaken voor je website.

    Dat zijn voor nu even de  belangrijkste stappen. Je website is nu eigenlijk al klaar om te gebruiken.

    Wat is het beste WordPress Thema?

     Wij gebruiken voor al onze sites Thrive Themes (ook deze site is daarmee gemaakt). Dit zijn conversie gerichte WordPress thema's met superveel handige plug-ins. Het is echt een compleet pakket. Check bijvoorbeeld ook de Thrive University waar je kunt leren hoe je simpel en snel hele toffe sites maakt.

    Website online, wat nu?

    Met de bovenstaande stappen ben jij nu de trotse eigenaar van een website. Makkelijk toch?

    De grote "Hoe begin ik een blog?" vraag is dan nu ook beantwoord.

    Je kunt vanaf nu allerlei kanten op. Het kan zijn dat het op dit moment allemaal een beetje veel wordt en het niet zo goed lukt. Dit is NORMAAL

    Als het gaat om het starten van je eigen blog zijn er veel dingen die je moet leren. Het belangrijkste is dat niet moet opgeven. 

    Zoek eens mensen die in het zelfde schuitje zitten of je hebt extra hulp nodig: kijk dan bijvoorbeeld eens naar Internet Succes Gids.

    Hoe kan ik GELD VERDIENEN met m'n blog?

    Geld verdienen met internet gaat zoals je misschien al weet in veel gevallen via een eigen blog of vlog. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij dit ook wilt gaan doen. 

    Het mooie is dat dit een passief inkomen zal genereren. Je zal geld verdienen terwijl je slaapt of gewoon bezig bent met je normale 9 tot 5 baan.


    Bloggers verdienen veruit het meeste geld via affiliate marketing. Dit is het promoten van producten in ruil voor commissie. Dit gaat bijvoorbeeld via een affiliate netwerk als PayPro.


    Zo kan iedereen dit stap-voor-stap leren...

    Nu kan het zo zijn dat jij helemaal nog niet bekent bent met affiliate marketing en hier graag meer over wil leren. Dat is dan ook direct de reden waarom ik het nog even met je wil hebben over de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard.


    Dit is een online training die je stap-voor-stap laat zien hoe jij van je blog of website een geldmachine kunt maken. Lijkt dit je wat? Schrijf je dan even via onderstaande link in op Jacko's mailinglijst.


    > Schrijf je hier gratis  in om meer te leren over deze online training <


    Andere mensen lezen:

    Kun je Slapend Rijk Worden?

    Crypto Masterclass Cursus (AllesOverCrypto.nl) Review & Ervaringen

    Geld Verdienen Met AliExpress Of Alibaba?