• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Groeimindset – Dé denkwijze van de RIJKSTE mensen op aarde?

Wat is eigenlijk een groeimindset? Dat is waarschijnlijk wat je jezelf afvraagt als je deze pagina hebt gevonden. Misschien ben je deze term wel tegen gekomen op school of werk, en ben je zodoende gaan zoeken op Google. 

Het kan ook zijn dat je al op deze website was en het je wel een interessant artikel leek. Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je proberen uit te leggen wat zo´n mindset nou eigenlijk is, en wat voor invloed het kan hebben op je motivatie. 

Ik heb hier inmiddels boeken over gelezen en een audiotraining van geluisterd en kan je er dus van alles over vertellen. Lees dus vooral even verder!

Wat is de definitie van mindset?

Voordat ik je ga vertellen wat een groeimindset precies is, is het belangrijk om eerst even te weten wat er precies verstaan wordt onder "mindset".  Mindset wordt in het Engels ook wel vertaald naar "overtuiging". Het is de overtuiging en de manier waarop mensen over zichzelf en hun kwaliteiten denken.

Hierbij kun je denken aan allerlei kwaliteiten, zoals intelligentie of empathisch vermogen. Er zijn verschillende soorten mindsets te onderscheiden. In het volgende hoofdstuk zal ik je hier iets meer over vertellen. De grote vraag hierbij is ook: Kun je een mindset ontwikkelen of is het aangeboren?

Eén ding is zeker; welke soort mindset je hebt of ontwikkeld, kan bepalend zijn voor je prestaties op vele gebieden.

Groeimindset VS statische mindset

Goed, laat me je nu vertellen wat het verschil is tussen een groeimindset en een statische mindset.

Helaas worden kinderen op school voor 95% de statische mindset aangeleerd en is de groeimindset vooral (alleen) bij succesvolle ondernemers te zien. 

Wat is een groeimindset?

Een groeimindset wordt ook wel een op groei gerichte mindset genoemd. De naam zegt het eigenlijk al...

Iemand met een groeimindset geloven erin dat intelligentie, karakter en een persoonlijkheid kan verbeteren door voldoende inspanning en toewijding. Ze zien deze punten slechts als beginpunt en dus niet iets dat vast staat. 

Ze gaat er van uit en weten zeker dat prestaties, op welk gebied dan ook, te verbeteren zijn door meer te oefenen en moeite te doen. Het is een soort geloven in vooruitgang. Geloven in de ongelimiteerde potentie van elk mens.

wat is een groeimindset

Bron: ‘Van Eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’ Heijmans, J & Creemers, M. 2013, Uitgeverij OMJS

De mensen in deze mindset zullen dan ook actief op zoek gaan naar situaties waarvan ze kunnen leren.  Op die manier zullen ze meer risico's en verantwoordelijkheid op zich durven nemen dan mensen die vast zitten in een andere mindset. 

Wat enorm belangrijke eigenschap is voor mensen met een groeimindset is dat ze niet direct opgeven en meer incasseringsvermogen hebben.

Een risico of een nadeel van het hebben van een groeimindset is, dat er vaak te lang doorgegaan wordt met iets waar men toch geen affiniteit mee heeft. 

Wat is een statische mindset?

Maar wat is dan een statische of vaste mindset? Nou je kan het vast wel een beetje raden. Dit is namelijk vrijwel het tegenovergestelde van een groeimindset en dé mindset die een overgrote deel van de mensen heeft. 

Mensen met een statische mindset geloven dat intelligentie en karakter een vast gegeven is. Iets dat aangeboren is en voor het overgrote deel niet te veranderen is. 

Met een statische mindset proberen mensen zich vooral constant te bewijzen. Te bewijzen dat zij over genoeg intelligentie beschikken voor een bepaalde taak. Eigenlijk zou je dus kunnen stellen dat het huidige systeem van onderwijs vooral is gericht op het creëren van mensen met een statische mindset... 

Invloed van mindset op motivatie

Mensen met een statische mindset haken vrij snel af als iets niet lukt, of als ze geen resultaat zien. Dit is zo ook vaak het geval bij mensen die graag willen leren online bijverdienen met affiliate marketing. 

Ze beginnen bijvoorbeeld met de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard, een training waarmee je leert geld verdienen op het internet. Vervolgens duurt het een tijdje voordat je die eerste euro verdiend en de boel gaat lopen. 

Veel mensen haken helaas af, net voordat ze de eerste resultaten zullen gaan zien. Dit is een typisch voorbeeld van een statische en vastgeroeste mindset.

gemotiveerd blijven tips

Het is voor iedereen vrij makkelijk om ergens mee te beginnen. Doorgaan is echter iets waar veel mensen, om wat voor reden dan ook, niet in slagen.

Zoals Jacko ook al aangeeft in onderstaande podcast, is doorgaan en consistent zijn met iets, voor winnaars met een groeimentaliteit.

Groeimindset uitspraken en voorbeelden

Uitspraken en voorbeelden van de groeimindset vinden we bijvoorbeeld terug op de levenslessen pagina van Internet Succes Gids. 

Internet Succes Gids is een website die mensen helpt om succes te hebben op het internet (in de eerste instantie op financieel gebied). 

"Keep your eyes on the stars and your feet on the ground." van Theodore Roosevelt. 


Populair Carol Dweck boek 

Een vrij populaire boek op het gebied van mindset is het boek van Carol Dweck (bol.com link).

Het kan maar zo zijn dat jij ook door dit boek op deze pagina bent beland. In dit boek wordt ook van alles over mindset geschreven en de relaties die dit heeft in facetten van het dagelijkse leven. 

Volgens ons is de stof in dit boek vrij achterhaald en ik raad je dan ook aan, afhankelijk van je doelen, om wat recenter advies in te winnen. 

Moderne manieren om mindset te verbeteren

Op YouTube staat tegenwoordig een schat aan gratis informatie. Het is eigenlijk vrij bizar dat dit platform nog gratis is, als je het zo gaat bekijken.

Zoek op "mindset" en je zult versteld staan van het aantal filmpjes die je over dit onderwerp tegen zult komen. De beste filmpjes zijn wel vaak allemaal Engelstalig, dit moet je dus wel een beetje liggen. 

Een andere manier is het luisteren of lezen van boeken. Ik gebruik zelf al weer een tijdje Storytel. Een app voor op je telefoon waarmee je dus boeken kunt luisteren, ook op het gebied van mindset.

Luisteren/ audiotraining is volgens ons de beste manier om een nieuwe mindset aan te leren. Dit heeft denk ik te maken met het feit dat je de succesvolle persoon in kwestie echt hoort, met vaak z'n echte stem. Dit kan voor een grote motivatie boost zorgen vanwege het persoonlijke karakter.

Gooi je mindset vanaf vandaag nog om...

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over mindset en het effect hiervan op je motivatie en het verdienen van geld. Nu kan het zijn dat je zelf nog op zoek bent naar een manier om jouw mindset de goede kant op te krijgen. 

Je bent vast al zover dat je weet dat investeren in het krijgen van de juiste mindset, zich altijd terug zal betalen. Daarom wil ik het je nog even met je hebben over de 10K P/M Mindset Audiotraining van Jacko Meijaard.

Deze populaire training van Internet Succes Gids, heeft al vele mensen geholpen om een ijzersterke mindset te creëren om zo bijvoorbeeld geld te gaan verdienen op het internet. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Andere mensen lezen:

Bed en Breakfast Beginnen? Belangrijke Informatie + Tips!

Kun je Slapend Rijk Worden?

Zelf Een Betaalpagina Maken In 6 Simpele Stappen